Studieteknik

Det är inte tiden du pluggar som är avgörande för om du kommer att nå ditt mål eller inte. Det som har betydelse är hur du pluggar. Alla lär sig på olika sätt och därför måste man använda den inlärningsteknik som passar en själv bäst.

 

Våra bästa tips för en bättre studieteknik

 1. Gör plugget roligt!
  Prova olika inlärningstekniker så att du hittar det som passar dig. Var kreativ – använd många färger när du antecknar och rita bilder. Berätta historier, gör ramsor eller sjung om det du lärt. Plugga med en kompis och hjälp varandra – var noga med att hålla pluggtiderna!

  Ju fler sinnen du kan aktivera desto mer lär du dig!

 2. Gör ett schema
  Gör ett schema där allt har sin plats – skola, läxor och fritid. När du har pluggtid så är det läxorna som gäller – lägg mobilen på ljudlöst på minst 1 meters avstånd, logga ut från Facebook, Skype mm. Se till så att du sitter på ett ställe som du trivs på så att du kan komma in i din egen ”bubbla” där du störs av så lite som möjligt och lär dig som allra mest!

  Att fritid, träning eller andra aktiviteter får sin tid är väldigt viktigt och därför ska du inte plugga när du har ”fritid” på schemat.
 1. Använd en timer
  Sätt timern på 45-50 minuter och plugga ostört under den tiden. När timern ringer är det dags för en paus – sträck på benen, fyll på med ny energi och gör något annat i 15 minuter. Sedan sätter du igång timern igen.

  Att använda timer är extra viktigt när du pluggar tillsammans med en kompis eftersom det är lätt hänt att man glider in på ett annat samtalsämne. Ni får gärna prata om annat men gör det under de 15 minuter mellan pluggintervallen.
  Regelbundna pauser är viktigt för att behålla koncentrationen och hålla inlärningen på en hög nivå.
 1. Sluta i tid
  Sluta när det är som roligast och du har kommit in i ett härligt flow. Det finns ingen mening med att sitta uppe till kl 3 på natten. Sömn är viktigt för att hjärnan ska få tid att bearbeta och sortera all ny information som man har fått under dagen. När du vaknar dagen efter kommer du att känna dig taggad på att komma igång igen och har dessutom hunnit bearbeta informationen från dagen innan.
 1. Repetera!
  Repetera om och om igen. Gör en översikt över hur något fungerar för att få en helhetsbild och dyk sedan ner på detaljer. Försök att dra paralleller till annat som du har lärt dig – kanske hänger det ihop med det du lärde dig veckan innan?

  Försök att börja varje pluggpass med att titta tillbaka på det som du har lärt dig den senaste tiden.

Med en bra studieteknik kan du ha en lugn kväll med tid för det du tycker är roligt innan ett prov. Det är du värd!